Vervolg – Residuen problematiek Greenpeace

06-11-2014

Anthos heeft recentelijk opnieuw overleg gevoerd over de residuen problematiek, zoals die eerder dit jaar door Greenpeace aan de orde is gesteld. Om te bezien hoe daarvoor oplossingsrichtingen kunnen worden gevonden, heeft Anthos zich laten informeren over de werking van zgn. Maximale Residu Limieten (MRL’s) in de groentesector en over de werking van MPS in relatie tot de bloembollensector. Daarnaast is besloten dat Anthos zelf een residuen onderzoek op bolgewassen laat uitvoeren waarvoor inmiddels opdracht is verstrekt aan Proeftuin Zwaagdijk.

Maximale Residu Limieten
De heer Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk heeft een toelichting gegeven op het gebruik van MRL’s in de groentesector. Die worden bepaald door wat er maximaal aan residuen in producten verwacht mag worden bij “goed landbouwkundig gebruik” van een middel. De MRL’s zijn evenwel geen toxicologische normen die de mate van giftigheid bepalen, maar ze moeten veel meer worden gezien als een handelsnorm die is vastgesteld voor een effectieve bestrijding van een ziekte of een plaag in een gewas. Juist omdat de MRL geen relatie legt met giftigheid van een product is het duidelijk dat met de introductie ervan de residuen problematiek in de sector moeilijk kan worden opgelost.

MPS
Met Remco Jansen van MPS is gesproken over de mogelijkheden die zij kunnen bieden om als sector tegemoet te komen aan de eisen die niet alleen Greenpeace, maar ook retailers en consumenten stellen aan de residuen die op verschillende bolgewassen achterblijven. Hoewel de deelname aan MPS door de bloembollensector nog beperkt is (plm. 6.500 ha.), ziet MPS door de introductie van een ketenaanpak die aansluiting bij MPS-A mogelijkheden om de sector in deze discussie verder te helpen. Door hen is opgemerkt dat mede naar aanleiding van de Greenpeace acties verschillende retailers in Europa zich ook tot MPS wenden met het verzoek om meer informatie. Het is voor Anthos echter nog onzeker of de MPS-systematiek voldoende waarborgen geeft in de residuen-discussie. Binnenkort vindt met MPS en vertegenwoordigers van andere ketenpartijen (KAVB, Vereniging van Tuincentra Nederland en LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten) vervolgoverleg met MPS plaats. Los daarvan stelt Anthos zich op het standpunt dat de sector (teelt en handel) eerst zelf de kaders moet vaststellen van een eventuele systematiek (MPS of MRL’s) om te voorkomen dat de ondernemers in de sector met eisen worden geconfronteerd waarmee ze in de praktijk niet kunnen werken. Daarom wil Anthos een technische werkgroep instellen waarin een aantal specialisten zitting nemen die met voorstellen komt voor een werkbaar systeem met acceptabele eisen voor de ondernemers in de keten.

Residuen onderzoek
In navolging van Greenpeace heeft Anthos aan Proeftuin Zwaagdijk de opdracht gegeven om bij een aantal winkels in Nederland en Duitsland monsters te laten trekken en daar een residuen onderzoek op uit te voeren. Het onderzoek richt zich op zowel voorjaarsbloeiende bolgewassen, als zomerbloeiende bollen, alsook op bollen op pot. Met dit onderzoek wil Anhos zelf meer inzicht verkrijgen in de aard en de omvang van de residuen problematiek en daarvoor minder afhankelijk te zijn van de bevindingen van Greenpeace.

« Terug naar overzicht

Archief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten