Wetsontwerp Wet Werk en Zekerheid
Op 18 februari 2014 heeft de Tweede Kamer het wetsontwerp Wet Werk en Zekerheid aangenomen. Daarbij is door middel van een aantal amendementen het wetsvoorstel op een aantal punten gewijzigd.
De wijziging van de ketenregeling treedt pas op 1 juli 2015 in werking in plaats van 1 juli 2014.
Bij de nieuwe ketenregeling wordt de duur van de flexperiode verkort van 3 naar 2 jaar en wordt de vereiste onderbreking van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten verlengd tot 6 maanden. Nu is in de cao geregeld dat een onderbreking van 1 maand volstaat. Het is vanaf 1 juli 2015 niet meer toegestaan om in de cao een kortere onderbreking af te spreken dan de wettelijke 6 maanden.
Door het uitstel van de introductie van de nieuwe ketenbepaling is het nog wel mogelijk om in de komende cao (ingaande 1 juli 2014) een onderbreking van 1 maand af te spreken. Dit zal nadrukkelijk de inzet zijn van Anthos bij het cao overleg met de vakbonden.
De meeste andere veranderingen ten aanzien van "flexwerkers" (geen proeftijd bij bepaalde tijd tot en met zes maanden; geen concurrentiebeding bij bepaalde tijd, tenzij "uit schriftelijke motivering blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen"; aanzegtermijn; enzovoort) treden wel in werking vanaf 1 juli 2014.
Bij bedrijfseconomische ontslagen zal voor kleine MKB-werkgevers (minder dan 25 werknemers) gaan gelden dat tot 1 januari 2020 de transitievergoeding nog lager zal zijn dan het wetsvoorstel beoogde, indien het ontslag is ingegeven door een slechte financiële positie van de werkgever. De belangrijkste wijzigingen van het ontslagrecht, inclusief de transitievergoeding, zullen nog steeds vanaf 1 juli 2015 in werking treden.
Naar verwachting zal de Eerste Kamer in maart 2014 over het wetsvoorstel stemmen. Gaat de Eerste Kamer akkoord dan is het nieuwe arbeidsrecht per 1 juli 2014 / 1 juli 2015 een feit.