Gelijke beloning uitzendkrachten
Vanaf 1 januari 2015 is ieder uitzendbureau, detacheerder of payroller verplicht om vanaf dag één de inlenersbeloning toe te passen. Als inlener kunt u mede aansprakelijk worden gesteld als niet het juiste loon wordt betaald.
Uitzendkrachten hebben dus vanaf de eerste dag dat ze bij u komen werken recht op dezelfde beloning als een werknemer die bij u in dienst is. Dit geldt voor het loon maar ook voor toeslagen, vergoedingen, periodieken e.d. Het blijkt echter dat de cao-kennis die nodig is om dit goed toe te passen (nog) niet bij alle uitzendorganisaties aanwezig is. Hierdoor kan het zijn dat lonen en toeslagen betaald worden, die niet overeenstemmen met de cao. Dit kan tot gevolg hebben dat er te weinig betaald wordt, maar ook dat er teveel wordt betaald. De cao voor de groothandel in bloembollen heeft een werkvenster van 9 uur per dag en een vijfdaagse werkweek die ingevuld kan worden op de dagen van maandag tot en met zaterdag. Daarnaast zijn er zowel in de cao open teelten als de cao voor de groothandel in bloembollen afspraken gemaakt over seizoenarbeiders en/of piekarbeid. Als het uitzendbureau hiervan niet goed op de hoogte is, is het mogelijk dat er onjuiste lonen en toeslagen worden betaald. Als er te hoge lonen of toeslagen zijn betaald, komen die vervolgens tot uitdrukking in de tarieven die bij u in rekening worden gebracht. Als er tekort betaald is, kunt u hiervoor (mede) aansprakelijk worden gesteld. Het is derhalve raadzaam om bij eventuele tariefswijzigingen een onderbouwing te vragen en deze te toetsen aan de cao.
Ook voor het wettelijk minimum uurloon kan het nieuwe regime consequenties hebben. Sommige uitzendorganisaties berekenen het uurloon door het wettelijk minimum weekloon te delen door 40 uur. Om het juiste uurloon te berekenen moet het weekloon gedeeld worden door 38 uur, dit is de gebruikelijke arbeidsduur in de sector.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Alfons Zwetsloot op het secretariaat van Anthos.