Bijeenkomst Anthos actualiteit arbeid goed bezocht
Op de druk bezochte ledenbijeenkomst over de actualiteit rond arbeid hebben de aanwezigen zich laten informeren over de gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid en de modernisering van de Ziektewet. Werkgevers worden de komende tijd geconfronteerd met wetgeving die voor veel van hen direct gevolgen zal hebben voor de bedrijfsvoering. Niet of onvoldoende anticiperen kan grote financiële consequenties hebben.
De Wet Werk en Zekerheid is toegelicht door mr. Frank Boelhouwer van De Groen en Van Lint Advocaten, een van de partners van Anthos op het gebied van arbeidsrecht. De voorlopige conclusies zijn niet hoopgevend: ontslag wordt niet eenvoudiger (juridisering) en tijdelijke arbeid wordt aan banden gelegd. Voorbeelden hiervan zijn dat bij contracten korter dan 6 maanden geen proeftijd meer mag worden afgesproken en dat een onderbreking van 6 maanden nodig is om te voorkomen dat er van rechtswege een vast dienstverband ontstaat. Een belangrijk aspect dat later aan de orde is gesteld, is de berekeningswijze van de transitievergoeding bij tijdelijke dienstverbanden. Als er geen onderbreking is geweest van meer dan 6 maanden, tellen de voorgaande tijdelijke dienstverbanden mee. Voor het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding geldt dus een andere berekening dan bij het ketenbeding, waarbij een onderbreking van 3 maanden (of zelfs 1 maand) voldoende is. De transitievergoeding bij afloop van een tijdelijk dienstverband kan hierdoor oplopen tot vele duizenden euro’s.
De gevolgen van de BeZaVa (Wet Beperking Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters) zijn toegelicht door Ed Dokter van SV-Land, een partner van ArboNed, de arbodienst waarmee Anthos kortingsafspraken voor leden heeft gemaakt. Ook hier was de boodschap dat werkgevers goed op hun zaak moeten passen. De kosten van werknemers die ziek uit dienst gaan, of zich binnen 4 weken na einde dienstverband alsnog ziekmelden, kunnen een forse kostenpost gaan opleveren. Omdat in onze sectoren veel met tijdelijke arbeidscontracten wordt gewerkt en werknemers veelal buiten Nederland wonen, is het risico op schade groter dan in andere sectoren. Bij bedrijven met een loonsom die lager is dan 314.000 euro is het risico nog beperkt, maar voor bedrijven met een hogere loonsom kan de schade flink oplopen. In het slechtste geval draait de werkgever 12 jaar lang op voor de kosten van een zieke ex-werknemer.
Verder is toegelicht dat de cao vanaf 1 januari 2015 een regeling Piekarbeid kent, die vrijgesteld is van de Colland sectorpremies en pensioen. Als aan alle randvoorwaarden is voldaan mag de regeling per werknemer een keer per jaar voor een periode van maximaal 8 weken worden toegepast. Daarnaast kent de cao de regeling seizoenarbeid die ruimte biedt om voor maximaal 6 maanden het wettelijk minimum loon te betalen. Deze twee regelingen moeten ertoe bijdragen dat de kosten van tijdelijke arbeid enigszins gematigd kunnen worden.
U kunt de presentaties van de informatiemiddag hier downloaden:
• Presentatie Wet Werk en Zekerheid
• Presentatie BeZaVa
• Presentatie Piekarbeid en Seizoenarbeider
Mocht u nog vragen hebben over het bovenstaande, dan kunt u contact opnemen met de heer Zwetsloot op het secretariaat van Anthos.
Archief > 2014 > december
- 19-12-2014 19-12-2014 16:35 - Reiskosten woon-werkverkeer CAO voor de Groothandel in Bloembollen
- 19-12-2014 19-12-2014 16:34 - Reiskosten woon-werkverkeer CAO Open Teelten vanaf 1-1-2015
- 10-12-2014 10-12-2014 09:25 - Ontslagvergoeding seizoenwerkers pakt veel hoger uit dan gedacht!
- 04-12-2014 04-12-2014 15:38 - Loontabellen CAO Open Teelten
- 02-12-2014 02-12-2014 16:02 - Bijeenkomst Anthos actualiteit arbeid goed bezocht