Overgangsregeling transitievergoeding
De Eerste Kamer heeft begin deze maand het SZW wetsvoorstel aangenomen over terugwerkende bij transitievergoeding. In de regeling wordt gesproken over een onderbreking van 3 maanden of een kortere periode indien dat in de cao is overeengekomen. In onderstaande tekst is de periode opgenomen die in de cao is overeengekomen, zijnde 1 maand. Dit geldt voor de cao voor de Groothandel in bloembollen, de cao Open teelten en de cao voor de Glastuinbouw. Voor deze cao’s zie de regeling er als volgt uit:
Overgangsrecht
De terugwerkende kracht van de transitievergoeding wordt beperkt door een overgangsrecht. Dit overgangsrecht houdt in dat voor het bepalen van het recht op en de hoogte van de transitievergoeding arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli 2012 zijn geëindigd en elkaar met een onderbreking van meer dan 1 maand niet worden meegeteld. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli 2012 zijn geëindigd en elkaar met een onderbreking van korter dan 1 maand tellen wel mee. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten die elkaar na 1 juli 2012 met een periode van ten hoogste zes maanden opvolgen tellen wel mee.
Uitstellen van de verschuldigde transitievergoeding door garantie op arbeid
Een werkgever is (nog) geen transitievergoeding verschuldigd wanneer hij de werknemer de garantie heeft geboden dat hij binnen 6 maanden weer bij hem aan de slag kan. Die garantie moet bestaan uit een nieuwe (tijdelijke of vaste) arbeidsovereenkomst die ingaat binnen 6 maanden. Het arbeidsverleden en de arbeidsovereenkomst(en) na 1 juli 2015 blijven meetellen voor het recht op en de berekening van de hoogte van transitievergoeding. Let op: deze regeling staat los van de ketenbepaling en een garantie op arbeid kan er dus voor zorgen dat er onbedoeld een contract voor onbepaalde tijd gaat ontstaan.
Voordeel aangaan van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd
Om het aangaan van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd te bevorderen geldt dat voorafgaande arbeidsovereenkomsten niet meer meetellen voor een eventuele transitievergoeding wanneer er een vast contract op of na 1 juli 2015 wordt aangegaan. De voorafgaande arbeidsovereenkomsten die voor die datum zijn geëindigd (en onderbroken zijn geweest met een periode langer dan 1 maand) worden niet meegeteld. De opbouw van de transitievergoeding over die periode wordt dan in feite uitgeruild tegen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met de daarbij behorende ontslagbescherming en opzegtermijn. Voor zover er na 1 juli 2015 sprake is van opvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten die voorafgaan aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (die beëindigd wordt) tellen wel mee als zij elkaar met een onderbreking van ten hoogste zes maanden opvolgen.
Heeft u hierover vragen? Neem gerust contact op met het secretariaat van Anthos.