EU noodmaatregelen Xylella fastidiosa volgende week van kracht

maandag 18 mei 2015 09:19

Op 22 april hebben wij u geïnformeerd dat Frankrijk, ingaande april, eenzijdige noodmaatregelen afgekondigd heeft om de insleep en verspreiding van de bacterie Xylella fastidiosa in Frankrijk tegen te gaan.

De afgelopen tijd heeft in het Permanent Fytosanitair Comité van de EU in Brussel uitvoerig overleg plaatsgevonden over de fytosanitaire risico’s van Xylella fastidiosa en de noodzaak om al dan niet voor de gehele EU noodmaatregelen in te stellen. Gisteren heeft de Commissie bekend gemaakt dat er noodmaatregelen zullen worden ingesteld en dat die volgende week wettelijk van kracht zullen worden. Bijgaand treft u de publicatie van de EU noodmaatregelen aan.
Xylella fastidiosa heeft een brede waardplantenlijst die feitelijk het gangbare boomkwekerijsortiment omvat.

Import in de EU
Als gevolg van de EU noodmaatregelen kan een breed scala aan boomkwekerijproducten niet langer in de EU geïmporteerd worden totdat exporterende landen hebben aangegeven of ze kunnen voldoen aan de EU vereisten (verklaring land is vrij van Xylella fastidiosa, partij is afkomstig uit Pest Free Area, of van Pest Free Production sites). Tot die tijd worden fytosanitaire certificaten uit een land niet geaccepteerd.

Zendingen die reeds onderweg waren/zijn voor de datum dat de EU maatregelen wettelijk van kracht worden mogen nog geïmporteerd worden in de EU.

Landen die vrij zijn van Xylella fastidiosa dienen dit op het fytosanitair certificaat te verklaren. Indien een land niet kan verklaren vrij te zijn van Xylella fastidiosa dan is export naar de EU mogelijk op basis van Pest Free Area of op basis van een Pest Free Production Site. Een Pest Free Production Site dient aan strikte voorwaarden te voldoen; gesloten teelt, bufferzone 200 meter, toepassen pesticiden tegen vectoren en jaarlijkse toetsing, inclusief een exporttoets.

Bij import in de EU zullen partijen afkomstig uit een land waar Xylella fastidiosa voorkomt getoetst worden. Partijen afkomstig uit een land dat vrij is van X. fastidiosa zullen getoetst worden als daar aanleiding toe is.

Verhandeling in de EU / Tracking & Tracing
Handelsbedrijven die planten verhandelen die voor een deel van hun leven geteeld zijn in afgebakende gebieden, of via een afgebakend gebied getransporteerd zijn, moeten van elke partij registreren van wie die afkomstig is en aan wie deze is afgeleverd. Tot op heden is er alleen in Italië sprake van een afgebakend gebied.

Maatregelen bij vondst in de EU
Elke lidstaat is verplicht om jaarlijks een survey uit te voeren. Bij een vondst moet in principe een gebied afgebakend worden van 10 kilometer (bufferzone). In een straal van 100 meter (infected zone) moeten alle ‘host’ planten (lijst 17) worden vernietigd en alle andere waardplanten moeten getoetst worden. Als in een afgebakend gebied gedurende 5 jaar geen nieuwe vondst gedaan wordt, dan wordt de afbakening opgeheven.

Maatregelen m.b.t uitbraak in Italië
De gehele provincie Lecce wordt als besmet gebied afgebakend. Ook is er een geïsoleerde uitbraak in Brindisi waar ook een bufferzone van 10 kilometer is ingesteld. Italië zal aangrenzend aan het besmette gebied een survey instellen met een breedte van 30 kilometer.
Er geldt een plantenpaspoortplicht voor specifieke planten afkomstig uit de provincie Lecce. Er geldt een informatieplicht voor handelaren en NPPO’s met betrekking tot planten die afkomstig zijn uit een afgebakend gebied.

« Terug

Archief > 2015 > mei

Sluiten