Brexit – Import Engelse narcissen in de EU

18-02-2019

Bij een harde Brexit moeten plantaardige producten vanaf 29 maart 2019 bij import in de EU voldoen aan fytosanitaire eisen op basis van de Europese Fytorichtlijn (Richtlijn 2000/29/EG).

Nederlandse handelsbedrijven die gewend zijn om bijvoorbeeld Engelse narcissen te verhandelen of via Nederland te re-exporteren zullen hier rekening mee moeten houden. Dat geldt ook voor Nederlandse teeltbedrijven die plantgoed van narcis aankopen in het VK.

Onderstaand is weergegeven met welke fytosanitaire eisen deze bedrijven rekening moeten houden.

Partijen moeten vrij zijn van Q organismen die vermeld staan op de Europese Q- lijst (zie bijlage).

  • Bepaalde Q organismen zijn gereguleerd  ongeacht  in welk product ze worden aangetroffen  (alle gewassen / plantensoorten).
  • Een groot aantal Q organismen is gereguleerd  in relatie tot specifiek benoemde gewassen, plantensoorten of plantaardige producten (zo moet Narcis bijvoorbeeld vrij zijn van Ditylenchus dipsaci, zie volgende punt).

Bollen van Tulipa L. en Narcissus L. (met uitzondering van die waarvan uit de verpakking of op enige andere wijze blijkt dat zij bestemd zijn voor directe verkoop aan eindverbruikers die zich niet beroepshalve bezighouden met de productie van snijbloemen)

  • Officiële verklaring dat sedert het begin van de laatste volledige vegetatiecyclus op de planten geen symptomen van Ditylenchus dipsaci (Kühn) Filipjev zijn waargenomen.

Bewortelde planten, opgeplant of bestemd voor opplant, geteeld in de koude grond
Officiële verklaring dat:

  1. de plaats van productie bekend staat als zijnde vrij van Clavibacter michiganensis sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis et al. en Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival,
  2. de planten van oorsprong zijn van een perceel dat bekend staat als zijnde vrij van Globodera pallida (Stone) Behrens en Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens (= Aardappelmoeheid).

Houten verpakkingsmateriaal
Bij import in de EU moet houten verpakkingsmateriaal voldoen aan ISPM15.

Aangifte importzending via e-CertNL
De importzending moet aangemeld worden via e-CertNL.

Import inspectie EU
De importinspectie in de EU moet worden uitgevoerd aan de buitengrens of op een door de NVWA erkende inspectielocatie.

Nieuwe Europese Plant Health verordening per 14 december 2019
Per 14 december treedt de nieuwe Europese Plant Health verordening in werking. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de fytosanitaire eisen die aan bepaalde producten worden gesteld bij import in de EU.

Vanaf genoemde datum geldt er bij import van bloembollen in de EU ten aanzien van grond een tolerantie van 1%.

Wij adviseren u om hier rekening mee te houden bij uw inkoop.

« Terug naar overzicht

Archief > 2019

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten