Risico en gevolgen bij uitbraak Xylella fastidiosa in Nederland

01-06-2015

Middels diverse circulaires hebben wij u de afgelopen periode geïnformeerd over de noodmaatregelen die de EU heeft ingesteld ten aanzien van de bacterie Xylella fastidiosa. Dit organisme heeft in de EU de IAI quarantaine status. Dit betekent dat het organisme als zodanig niet voorkomt in de EU en uitgeroeid dient te worden als het aangetroffen wordt.

Vanwege de brede waardplantenlijst van 160 soorten en 27 geslachten - die nagenoeg het gehele gangbare boomkwekerijsortiment en enkele vaste planten betreft - alsook de verstrekkende consequenties indien in Nederland een uitbraak van Xylella fastidiosa zou worden vastgesteld, acht het bestuur Bomen van Anthos het van het grootste belang dat ondernemers in de sector zich bewust zijn van de risico’s.

Indien in Nederland een uitbraak wordt vastgesteld, dan heeft dit tot gevolg dat een gebied van 10 kilometer wordt afgebakend van waaruit, gedurende een periode van minimaal 5 jaar, geen waardplanten meer mogen worden verhandeld.
Dit betekent dat, ook als u de nodige voorzorgsmaatregelen treft om insleep van Xylella fastidiosa te voorkomen, u tevens afhankelijk bent hoe serieus sectorgenoten, of retailers die direct inkopen hiermee omgaan.

Als gevolg van de EU noodmaatregelen is de kans op insleep van Xylella fastidiosa via import in de EU uit derde landen sterk ingeperkt. Tegelijkertijd is door het intensieve intra-EU verkeer nog wel de kans aanwezig dat er, gezien de wekelijkse importstroom van boomkwekerijproducten uit Zuidelijke lidstaten, planten zijn of worden verhandeld die mogelijk besmet zijn. Attendeer uw omgeving op de gevaren!

Xylella fastidiosa wordt verspreid tussen bomen via een vector (overbrenger). Nagenoeg alle soorten van zuigende insecten die zich voeden met sap uit het Xyleem zijn potentiele vectoren. Deze vectoren komen overal in de EU voor. Vectoren nemen Xylella fastidiosa zeer efficiënt op en kunnen binnen korte tijd andere planten besmetten.
Als u onbewust een besmette boom op uw bedrijf binnenhaalt, bestaat het risico dat Xylella fastidiosa via vectoren overgedragen wordt op andere bomen op uw bedrijf of op bomen in de directe omgeving. Als die situatie zich voordoet is er sprake van een uitbraak en moet de NVWA op basis van de noodmaatregelen overgaan tot afbakening.
Slechts onder bepaalde voorwaarden, die vermeld staan in de noodmaatregelen, is het toegestaan om bij een vondst niet over te gaan tot afbakening. Belangrijk element in die beoordeling is hoe lang de besmette plant al op het bedrijf aanwezig is (met andere woorden; is de besmetting te relateren aan import uit een andere lidstaat). Daarnaast is mede bepalend of de op het bedrijf aanwezige vectoren besmet zijn met Xylella fastidiosa. Dit wordt onderzocht middels toetsing.
In verband met bovenstaande is het van groot belang om bij officiële instanties zo snel mogelijk melding te maken van verdachte symptomen.

Bijgaand treft u een informatiesheet aan van de NVWA aangaande Xylella fastidiosa waarin ook foto’s met symptomen zijn opgenomen. Voor de goede orde wijs ik u erop dat u - voor wat betreft de waardplanten die vallen onder de EU noodmaatregelen - uit dient te gaan van de annex behorend bij de afgekondigde noodmaatregelen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, indien u nadere vragen heeft over dit onderwerp verneem ik dat graag

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten