Eisen VK i.v.m. toekenning Zona Protecta status voor diverse ziekten en plagen

15-02-2017

Geachte heer/mevrouw,

Het VK heeft voor diverse ziekten en plagen surveys uitgevoerd waaruit blijkt dat deze organismen niet voorkomen in het VK. Op basis daarvan heeft het VK in Brussel voor die ziekten en plagen de Zona Protecta (ZP) status aangevraagd.
Inmiddels is de ZP status voor onderstaande ziekten voor het VK toegekend of de tijdelijke status verlengd.
De Europese wetgeving (EU 2016/873) is inmiddels aangepast. De annexen van deze wetgeving, waarin de specifieke eisen staan weergegeven, moeten echter nog officieel vastgesteld worden. Zodra dit het geval is kan het VK officieel de ZP status gaan hanteren. Dit zal naar verwachting plaatsvinden in september 2017.
Dit heeft tot gevolg dat u er rekening mee moet houden dat in de nabije toekomst voor handel naar het VK voor de volgende ziekten en plagen aanvullende eisen van kracht zullen worden. Wij adviseren u om hier nadrukkelijk rekening mee te houden bij uw inkoop en ook uw toeleveranciers erop te wijzen dat partijen de noodzakelijke keuringen hebben ondergaan.
Indien u materiaal aankoopt in andere EU lidstaten is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat partijen vergezeld zijn van een plantenpaspoort met ZP code waarop door de overheid van het land van herkomst verklaard wordt dat partijen voldoen aan de eisen van het VK.
Van de NVWA hebben wij begrepen dat het VK leveringen aan ZP gebieden kritisch zal volgen. Dit mede naar aanleiding van het feit dat de afgelopen jaren in een aantal zendingen Castanea van Nederlandse herkomst aan het VK zijn geleverd terwijl Nederland niet vrij is van de plantenziekten Cryphonectria parasitica en Dryocosmus kuriphilus.

Xanthomonas arboricola (campestris) pv. pruni
Op basis van uitgevoerde surveys heeft het VK aangetoond dat het organisme is uitgeroeid. Aan het VK is tot 30 april 2018 een tijdelijke ZP status toegekend. De EU schrijft wel voor dat er aanvullende surveys moeten worden uitgevoerd.
Het VK is voornemens om de volgende aanvullende eisen te stellen:

  • Vermelding ZPb3 code op plantenpaspoort bij verhandeling naar VK;
  • Plantenpaspoortplicht van toepassing voor Prunus spp, dus ook van toepassing voor P. Laurocerasus en P. lusitanica;
  • Gedurende het gehele voorgaande groeiseizoen mogen geen symptomen waargenomen zijn en daarnaast moet een inspectie plaatsvinden vlak voordat een partij in de handel wordt gebracht.

NL kan alleen voldoen aan opties c en d van de 4 mogelijke opties die de EU wetgeving biedt:
(c) the plants have been derived in direct line from mother plants which have shown no symptoms of Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. during the last complete cycle of vegetation,
and
no symptoms of Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. have been observed on the plants at the place of production since the beginning of the last complete cycle of vegetation;
or
(d) for plants of Prunus laurocerasus L. and Prunus lusitanica L. for which there shall be evidence by their packing or by other means that they are intended for sale to final consumers not involved in professional plant production no symptoms of Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. have been observed on plants at the place of production since the beginning of the last complete growing season.

Candidatus Phytoplasma Ulmi (voorheen Elm phloem necrosis mycoplasm)
Op basis van uitgevoerde surveys heeft het VK aangetoond vrij te zijn van het organisme. Aan het VK is tot 30 april 2018 een tijdelijke ZP status toegekend.
Planten moeten afkomstig zijn van een productieplaats waar tenminste gedurende het gehele voorgaande teeltseizoen geen symptomen zijn waargenomen.
Candidatus Phytoplasma Ulmi is in NL nog niet aangetroffen. Het verdient echter aanbeveling om een Pest Free Area of ZP gebied in te richten.

Het VK vereist de volgende officiële verklaring:
Official statement that no symptoms of 'Candidatus Phytoplasma ulmi' have been observed at the place of production or in its immediate vicinity since the beginning of the last complete cycle of vegetation

Thaumatopoea pityocampa (dennenprocessierups)
Op basis van uitgevoerde surveys heeft het VK aangetoond vrij te zijn van het organisme. Aan het VK is tot 30 april 2018 een tijdelijke ZP status toegekend.

Het VK vereist dat partijen afkomstig moeten zijn uit een Pest Free Area of ZP gebied afkomstig moeten zijn. Het organisme komt op dit moment nog niet voor in Nederland en NL voldoet daarmee aan een pest free area. Deze status wijzigt op het moment dat de dennenprocessierups in Nederland wordt aangetroffen. Dan is export vanuit Nederland naar het VK alleen mogelijk als er een ZP gebied is ingericht.

Paysandisia archon (Palmmot)
Op basis van uitgevoerde surveys heeft het VK aangetoond vrij te zijn van het organisme. Aan het VK is tot 30 april 2018 een tijdelijke ZP status toegekend. Het VK is voornemens om gedurende die periode aanvullende eisen te stellen..

NL is vrij van dit insect en op die basis kunnen palmen geteeld in NL geëxporteerd worden. Voor palmen uit andere (vooral zuidelijke) lidstaten geldt dit niet. Hiervoor moet de autoriteit van betreffende lidstaat een plantenpaspoort met betreffende ZP code hebben afgegeven, waarvoor geldt:
(c) have, during a period of at least two years prior to export or movement, been grown in a place of production:
which is registered and supervised by the national plant protection organisation in the country of origin,
and
where the plants were placed in a site with complete physical protection against the introduction of Paysandisia archon (Burmeister),
and
where, during three official inspections per year carried out at appropriate times, including immediately prior to movement from this place of production, no signs of Paysandisia archon (Burmeister) have been observed.

Rhynchophorus ferrugineus (Rode palmkever)
Op basis van uitgevoerde surveys heeft het VK aangetoond vrij te zijn van het organisme. Aan het VK is tot 30 april 2018 een tijdelijke ZP status toegekend.
Nederland is nog vrij van het organisme. Materiaal dat tenminste de gehele levensduur in NL geteeld is, mag naar het VK geëxporteerd worden.
Indien afkomstig uit zuidelijke lidstaten, tenminste een ZP plantenpaspoort waarbij planten moeten voldoen aan de volgende vereiste:
(c) have, during a period of at least two years prior to export or movement, been grown in a place of production:
which is registered and supervised by the national plant protection organisation in the country of origin,
and
where the plants were placed in a site with complete physical protection against the introduction of Rhynchophorus ferrugineus (Olivier),
and
where, during three official inspections per year carried out at appropriate times, including immediately prior to movement from this place of production, no signs of Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) have been observed.

Dryocosmus kuriphilus
Er was al een tijdelijke ZP status tot 30 april 2016 van toepassing voor het VK. Op basis van door het VK aangeleverde informatie blijkt het VK nog steeds vrij is van het betreffende organisme en om die reden wordt het VK met onmiddellijke ingang als Protected Zone erkend.
Het organisme komt in Nederland voor. Omdat NL geen vrije gebieden heeft ingericht is export van Castanea naar het VK niet mogelijk.

Thaumetopoea processionea (eikenprocessierups)
Er was al een tijdelijke ZP status tot 30 april 2016 van toepassing voor het VK. Op basis van door het VK aangeleverde informatie blijkt het VK, met uitzondering van enkele gebieden, nog steeds vrij is van het betreffende organisme en om die reden wordt de tijdelijke ZP status van het VK verlengd tot 30 april 2018.
Voor export naar het VK is de minimale vereiste waar aan voldaan moet worden dat het teeltbedrijf: en de directe omgeving vrij bevonden zijn van de eikenprocessierups. Naktuinbouw voert gerichte controles uit op verzoek.

Erwinia amylovora (bacterievuur)
Voor dit organisme is aan het VK al eerder de ZP status toegekend. Op basis van surveys blijken in bepaalde gebieden in Noord Ierland besmettingen voor te komen. Deze gebieden vallen niet meer onder de Protected Zone.

Ceratocystis platani
Er was al een tijdelijke ZP status tot 30 april 2016 van toepassing voor het VK. Op basis van door het VK aangeleverde informatie blijkt het VK nog steeds vrij van het betreffende organisme en om die reden is aan het VK de status van Protected Zone toegekend.
Als minimale eis geldt sinds najaar 2013 dat landen vrij moeten zijn van dit organisme. NL kan op dit moment voldoen aan deze vereiste.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Anthos

H.J. Kloosterboer,
Secretaris Fytosanitaire zaken 

« Terug naar overzicht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten