Start inkoop energie voor kalenderjaar 2024

16-02-2021

De inkoop van energie voor kalenderjaar 2023 hebben we in 2020 tijdig afgerond.

Onderstaande grafieken geven aan dat na het dieptepunt in 2020 de prijzen flink zijn gestegen, vooral vanaf december 2020. Verschillende oorzaken liggen hieraan ten grondslag, zoals de verwachting van vraag en aanbod, het koude weer van de afgelopen weken, betere economische vooruitzichten, een stijgende olieprijs en ook niet onbelangrijk flink gestegen CO2 prijzen. De CO2 prijzen zijn fors gestegen vanwege gewijzigd beleid vanuit de Europese Commissie. Zij hebben o.a. meer CO2 rechten uit de markt onttrokken dan ooit tevoren.  Door al deze oorzaken waren de prijzen over de afgelopen maanden zeer volatiel.

mailing energie 160221.JPG

In het reglement van het inkoopcollectief Anthos is opgenomen dat vanaf de eerste dag van een nieuw kalenderjaar er weer een jaar aan het lopende inkooptraject kan worden toegevoegd. Het inkooptraject loopt nu tot en met 2023. Dit houdt in dat we vanaf 1 januari jl. ook het leveringsjaar 2024 kunnen gaan contracteren. In overleg met de energiecommissie zijn we gestart en hebben een eerste prijsopgave gehad van de leveranciers. De marktopslagen lagen iets hoger dan voor de afgelopen jaren. Deze hogere prijzen zijn veroorzaakt door de gestegen onbalanskosten van de leveranciers.

Door de stijgende prijsvorming in de afgelopen weken hebben we er even de rem op gezet. We willen graag eerst wat meer informatie delen met de leden. Door de Corona maatregelen is het niet mogelijk om samen te komen. Binnenkort willen we echter wel een TEAMS overleg inplannen.

Een belangrijk punt hierbij is ook de eigen opwekking van zonne-energie. De eigen opwekking zorgt voor minder afname van elektriciteit uit het net. Alles wat zelf opgewekt wordt, hoeft niet te worden ingekocht. Echter de gelijktijdigheid van opwekking en afname speelt een belangrijke rol. Wanneer je teveel opwekt en zelf niet kunt gebruiken, wordt dat terug geleverd aan het net. Op dit moment is contractueel vastgelegd dat 5% van het totale volume terug geleverd mag worden, waarbij de vergoeding hiervoor gelijk is aan de inkoopprijs. Wordt er meer terug geleverd, dan wordt de prijs bepaald aan de hand van de dagmarkt.

Doordat steeds meer partijen gaan terug leveren, en dat gebeurt altijd op dezelfde momenten als er veel zon is, daalt de waarde van deze zonne-energie. Leveranciers vragen ook een hogere vergoeding voor de terug geleverde elektriciteit. Vraag en aanbod speelt hier een belangrijke rol. De verwachting is dat dit in de toekomst steeds belangrijker wordt en dat de financiële waarde van teruggeveerde zonne-energie lager wordt. Dus het wordt steeds belangrijker om de zelf opgewekte energie ook zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Ook als er nog plannen zijn om panelen te installeren, laat je ook goed voorlichten over de financiële kant van het plaatje. Gebruikt een leverancier van zonnesystemen de juiste tariefstelling voor de doorrekening van het voorstel? Dit wordt nogal eens te zonnig voorgesteld, een onafhankelijk advies is hier steeds meer van belang.

Zijn er in zoverre nog vragen, dan kunt u gerust contact opnemen met onze adviseur Energy Circle, Edwin Bossenbroek, 06 – 47801060.

« Terug naar overzicht

Archief > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten