Brexit / Preferentiele oorsprong / Invoertarief

04-02-2021

UK Global Tariff
In mei 2020 heeft het VK het nieuwe UK Global Tariff regime (zie bijlage) gepubliceerd. Daarin staan de importtarieven vermeld die per 1 januari 2021 van toepassing zijn bij de import van plantaardige producten. Uit  de ‘kolom ukgt duty rate’ van deze regeling blijkt dat het tarief voor bloembollen en bolbloemen varieert van 4 tot 8%. Voor vaste planten varieert het tarief van 4 tot 6%. Voor boomkwekerijproducten geldt een nultarief.

Preferentiële Oorsprong
Het UK Global Tariff is van toepassing op import uit zowel EU- als non-EU landen. In de Brexit-deal is echter overeengekomen dat de import van in de EU geproduceerde producten “preferentieel” zijn en daardoor in aanmerking komen voor een tariefvrijstelling.  Uw afnemer kan daar een beroep op doen, indien u als leverancier aantoont dat de door u geleverde producten in de EU geteeld zijn.

In relatie tot het vorenstaande zijn drie scenario’s te onderscheiden (zie hiervoor ook het onderstaande stroomdiagram):

  • Als in het UK Global Tariff een 0-tarief van toepassing is, dan hoeft er geen tariefvrijstelling te worden aangevraagd en dus is een verklaring van preferentiële oorsprong niet nodig;
  • Indien op grond van het UK Global Tariff een invoertarief geldt, kan via de verklaring van ‘preferentiële oorsprong’ vrij van invoerrechten in het VK geïmporteerd worden;
  • Voor producten uit derde landen die via de EU naar het VK geëxporteerd worden, geldt het tarief zoals vermeld in het UK Global Tariff.

Wij adviseren u om in het UK Global Tariff te controleren welk invoertarief van toepassing is op de producten die u naar het VK exporteert om zo te bepalen of de vereisten van preferentiële oorsprong van toepassing zijn. Via de  website (https://www.gov.uk/check-tariffs-1-january-2021) is dat aan de hand van ‘HS productcodes’ snel uit te zoeken.

Vereisten om aanspraak te maken op het Preferentiële invoertarief
Om het mogelijk te maken dat uw afnemer in het VK vrij van invoerrechten kan importeren heeft deze een verklaring nodig van de exporteur, het attest van oorsprong. Via de onderstaande link vindt u de verklaring die u hiervoor dient te gebruiken. Tevens wordt daarin verwezen naar het systeem van Geregistreerde exporteur (REX), dat vereist is wanneer de waarde van een zending meer dan € 6.000,- bedraagt. (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/douane/na-brexit-aantonen-eu-oorsprong-met-rex

Afgeven van het attest van oorsprong en onderliggende bewijsstukken
Een attest van oorsprong mag gesteld worden door een exporteur op basis van informatie waaruit blijkt dat een product van oorsprong is. De exporteur is verantwoordelijk voor de juistheid van het attest en moet in staat zijn om op verzoek van de douaneautoriteiten van de exporterende partij de onderliggende bewijsstukken waarmee de oorsprong kan worden aangetoond, te overleggen. In Nederland geldt hiervoor een bewaartermijn van zeven jaar.

Over welke bewijstukken hiervoor vereist zijn voert Anthos momenteel overleg met de Douane, waarbij het uitgangspunt is dat de administratieve last tot een minimum beperkt blijft.

Re-export van producten met oorsprong VK
Het uittreden van het VK uit de EU heeft bovendien tot gevolg dat voor boomkwekerijproducten en bloembollen die geteeld zijn in het VK bij re-export via de EU geen aanspraak meer gemaakt kan worden op preferentiële regelingen van de EU die voortvloeien uit overeenkomsten die zijn gesloten tussen de Europese Unie en derde landen.

Aanvullende Informatie vindt u bij het Brexit loket en op de website van GOV.UK
Link naar Brext loket
Link naar GOV.UK

Stroomdiagram attest van oorsprong.jpg

« Terug naar overzicht

Archief > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten